Tsekinpaimenkoira
Tsekinpaimenkoiran historia ulottuu kauas 1300 luvulle. Ensimmäiset koirat tuotiin Tsekistä Suomeen vuonna 2009 ja noin 10 vuoden päästä koiria oli Suomessa melkein 300. Ensimmäinen pentue syntyi Suomessa 2012.
Nykyinen jalostusohjelma rodun kotimaassa on aloitettu 1984. Geneettisesti populaatio on pieni, sillä koko kanta on elvytetty vain muutamasta yksilöstä.
Tsekinpaimenkoiran rotujärjestönä toimii 1.1.2013 alkaen Suomen Palveluskoiraliitto. Suomen kennelliitto suomensi alkuperäisen Chodský pes-nimen Tsekinpaimenkoiraksi.
Pohjoismainen Kennelunioni PKU hyväksyi rodun 2013 ja Federation Cynologique Internationale FCI eli kansainvälinen koiranjalostusliitto hyväksyi rodun väliaikaisesti vuonna 2019. Palveluskoira-kilpailuoikeudet rotu sai 1.1.2014.
Chodský pes eli tsekinpaimenkoira on vanha, keskikokoinen paimenkoirarotu, jolla on pitkä säänkestävä turkki ja vilkas temperamenttinen luonne.
Monipuolinen harrastuskoira
Tsekinpaimenkoirat ovat luonteeltaan erittäin aktiivisia, energisiä ja liikkuvaisia, vailla merkkejä hermostuneisuudesta. Se on erinomainen harrastuskoira, joka suoriutuu vaativastakin koulutuksesta.
Tsekinpaimenkoiralla on erittäin hyvä hajuaisti ja se käyttää hajuaistiaan vaivattomasti ja innokkaasti. Käytännöllisen kokonsa, suuren työskentelyhalun ja helpon hallittavuutensa vuoksi se soveltuu erinomaisesti työ- ja harrastekoiraksi monenlaisiin lajeihin.
Suomessa tsekinpaimenkoiria voi nykyään nähdä melkeinpä lajissa kuin lajissa. Rotu on monipuolinen, helposti ohjattavissa sekä motivoitavissa. Rodun edustajia on Suomessa kisannut palveluskoira- sekä pelastuskoirapuolella, TOKO:ssa, VEPE:ssä, agilityssä, rally-tokossa ja koiratanssissa myös kansainvälisissä kisoissa. Myös paimennuksen ja metsästyslajien harrastajia löytyy.
Tarkempi lajiesittely Suomen Palveluskoiraliiton koelajit -sivulta.
Suomen Tsekinpaimenkoirat ry rotuvideo 2016.